1* Opleiding

De 1*- duikopleiding van OSV Oss wordt gegeven volgens het systeem van de Nederlandse Onderwatersport Bond.

 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Theorie: De 1* opleiding is een praktijkgerichte, flexibele opleiding. Hoofdstuk 1 t/m 4 van het boek sluiten aan op de zwembadlessen oa. wat zijn de effecten van toenemende druk? Hoofdstuk 5 gaat over de eerste buitenwaterduik. Hoofdstuk 6 geeft informatie over bevoegdheden en verdere mogelijkheden. Hoofdstuk 7 tenslotte geeft informatie die handig is om te weten als de cursist zijn eerste uitrustingsstukken gaat kopen. Deze les wordt daarom als eerste gegeven zodat je deze informatie kunt gebruiken bij aanschaf van materialen.

Zwembad: Hier worden je de basis duik- en ook wat snorkeltechnieken geleerd in ca. 12 zwembadlessen. Dit gaat oa. over trimmen, vinwippen, opstijgen en afdalen. Ook is het opbouwen van je set een belangrijk onderdeel. Andere punten die onder andere aan bod komen zijn:

  1. hoe te handelen bij problemen
  2. gebruik van ALV
  3. reddingsopstijging.

Buitenwater: Hier ga je de geleerde duiktechnieken in het zwembad in de praktijk brengen. Hiervoor zijn ongeveer 10 lessen nodig. Ook komt er een gedeelte “Check de stek” bij dit gedeelte kijken. De eerste keer in het buitenwater is een spannende gebeurtenis. Dit is voor iedere duiker zo geweest. Hier wordt dus altijd even bij stilgestaan door de vereniging en hier wordt dan ook een gezellige dag van gemaakt voor heel de club.

 

Wat mag een 1* duiker en waar moet ik aan voldoen?

  • De 1*-duiker wordt opgeleid om zelfstandig met minimaal een gelijkgebrevetteerde duiken te kunnen maken tot een diepte van 20 meter onder gelijke of lichtere omstandigheden dan waarin hij is opgeleid, mits hij te allen tijde binnen de nultijden blijft. De 1*-duiker duikt niet in getijdenwater.

  • Voordat het 1*-duikbrevet kan worden aangevraagd, moet hij minimaal vijf oefenduiken hebben gemaakt. De duiken die hij maakt in het kader van zijn opleiding tellen hiervoor mee.

  • De 1*-duiker wordt in de Engelse benaming aangeduid als Open Water Diver. Dit is een internationaal bekende benaming, waarvan de bevoegdheden aansluiten bij wat de NOB-1*-duiker in zijn opleiding heeft geleerd.

All for Joomla All for Webmasters