2* Opleiding

De 2*- duikopleiding van OSV Oss wordt gegeven volgens het systeem van de Nederlandse Onderwatersport Bond.

 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De vervolgopleiding van de NOB is een veelzijdige opleiding waarin de cursist ervaring opdoet met duiken onder diverse omstandigheden. De cursist maakt kennis met nachtduiken en met duiken in getijdenwater. Hij leert met welke extra facetten hij rekening moet houden. Hij gaat diep duiken en maakt daar een uitgebreid duikplan voor.

Tevens is er aandacht voor redden in het hoofdstuk ‘Als je buddy hulp nodig heeft’ waarin elementaire reddingstechnieken aan de orde komen. 

Theorie: Er zijn 5 hoofdstukken tijdens deze opleiding. Hoofdstuk 2 gaat over getijdenwater en wordt als een wat moeilijker hoofdstuk beschouwd. Hoofdstuk 3 gaat over hoe te handelen als je buddy hulp nodig heeft. Dit hoofdstuk sluit nauw aan op de zwembadlessen.

Zwembad: Aangezien je de duiktechnieken leert bij de 1* opleiding komen er wat minder zwembadlessen bij deze opleiding kijken (ca. 4 zwembadlessen). Hier ligt de nadruk op hoe te handelen als je in een probleemsituatie komt en jij of je buddy hulp nodig heeft.

Buitenwater: Dit is een zeer gevarieerd programma (ca. 12 buitenwaterlessen). Je gaat nachtduiken maken, stromingsduiken in getijdenwater en diepe duiken ( > 20 meter). Ook komt de reddingsopstijging die in het zwembad geleerd is aan bod als mede de diverse grepen om een duiker te transporteren.

 

Wat mag een 2* duiker en waar moet ik aan voldoen?

  • De 2*-duiker doet in zijn opleiding ervaring op met het plannen en veilig uitvoeren van duiken onder diverse omstandigheden. Hierbij kun je denken aan getijdenwaterduiken, nachtduiken en duiken naar dieptes groter dan 20 meter. Er wordt bovendien aandacht besteed aan de meest voorkomende duikgerelateerde aandoeningen: hoe herken je ze en hoe moet je erop reageren?
  • De 2*-duiker duikt binnen de nultijden.
  • Voordat het 2*-duikbrevet kan worden aangevraagd, moet de cursist in totaal minimaal 15 duiken hebben gemaakt. De duiken uit zijn vorige opleiding tellen hierbij mee, evenals de duiken die hij maakt in het kader van de opleiding. 
  • De 2*-duiker wordt in de Engelse benaming aangeduid als Advanced Open Water Diver. Dit is een internationaal bekende benaming, waarvan de bevoegdheden aansluiten bij wat de NOB-2*-duiker in zijn opleiding heeft geleerd.
All for Joomla All for Webmasters